Energetski efikasno obdanište na Bežanijskoj kosi

GP “ZLATIBOR-GRADNJA BEOGRAD” je završila izgradnju energetski efikasnog obdaništa u Grčkoj ulici na Bežanijskoj kosi u investiciji “AGENCIJE ZA INVESTICIJE GRADA BEOGRADA”.

“Kako su ranij

e najavili nadležni iz Agencije za investicije grada Beograda, u novoj predškolskoj ustanovi na Bežanijskoj kosi biće mesta za više od 250 mališana. Osim toga što će prelazak iz vrtića u novootvorenu školu deci ubuduće biti lakši, jer će praktično veći deo svog detinjstva provoditi na istoj lokaciji, novina je i to što će obdanište biti građeno po principu veće energetske efikasnosti.

- Projektom je predviđeno da ovaj vrtić bude građen u režimu između niskoenergetske i pasivne zgrade, a primenom određenih elemenata u arhitekturi objekta, poput nadstrešnica, energetski efikasnih svetiljki i senzora za kontrolu jačine osvetljaja, biće dodatno povećane njegove energetske karakteristike – kaže dr Marko Blagojević, direktor gradske Agencije za investicije.

Prema njegovim rečima, za grejanje i hlađenje vrtića koristiće se različiti obnovljivi izvori poput podzemne tople vode i solarne energije, pa će objekat postati potpuno nezavistan od priključka na elektrane.

- Za grejanje i hlađenje ovakvih objekata potrebna je samo određena dodatna količina električne energije kako bi svi ti primenjeni sistemi i uređaji radili i to je to. Procenjena vrednost, neophodna za gradnju ovog objekta, ali i za uređenje terena i ozelenjavanje, iznosi oko 400 miliona dinara – kažu u Agenciji.”

Izvor E-kapija

Komentari su zatvoreni.